Başkent Sağlık Hizmetleri
başkent sağlık
TÜMÜNÜ GÖR

EKG

Anasayfa » EKG

yüksekte çalışma raporuEKG (ELEKTROKARDİYOGRAFİ)

Yapıştırılan elektrotlar ile kalbin elektriksel aktivitesini, kalp ritmini, frekansını, kalp atış ritmini, yayılmasını ve reaksiyonun tekrar yok olmasının grafik olarak alınmasıdır.

Elektrokardiyografi (EKG), kalbin kulakçık ve karıncıklarının kasılma ve gevşeme evrelerini, kalbin uyarılması ve uyaranın iletilmesi sırasında ortaya çıkan elektriksel aktiviteyi milimetrik kağıt üzerine yazdırma temeline dayanan bir muayene yöntemidir. Kalbin elektriksel haritasının resmidir. Ayrıca EKG ile kalbin şekli hakkında bilgi edinilebilinir. EKG cihazının kayıtlarına elektrokardiyogram denir.


işe giriş sağlık raporuEKG NE İÇİN KULLANILIR ?

• Elektrokardiyografi kalbin işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan en önemli yöntemlerden biridir. Doğrudan doğruya kalp kasının kasılma şeklini gösterir.
• EKG ile kalbin ritim ve iletim bozuklukları belirlenebilir.
• Koroner yetmezliği veya infarktüs tanısı konulabilir.
• Kalp duvarlarında kalınlaşma ve kalp boşluklarında genişleme bulguları saptanabilir.
• Elektronik kalp pilinin işlevleri değerlendirilebilir.
• Bazı kalp ilaçlarının etkileri, elektrolit dengesizliği (özellikle serum potasyum eksikliği veya fazlalığı)
• Kalp dışı hastalıkların kalbe etkileri araştırılabilir.
EKG ortalama 5-10 dakika süren bir inceleme yöntemidir.

EKG TESTİ NASIL YAPILIR ?
EKG cihazı her yere kolaylıkla taşınabilinir, bu nedenle tetkik her yerde yapıla­bilmektedir. EKG çekilmesi için hastanın özel olarak hazırlanmasına gerek yoktur. Ağrılı veya hasta açısından rahatsız edici bir işlem değildir. EKG çekimi sırasında hasta muayene masasında veya yatakta sırt üstü yatmaktadır. Hastanın boynundaki, kolundaki ve bileklerindeki takılar çıkarılmalıdır. Hastanın bel üstü bölgesi, el ve ayak bilekleri açılmalıdır. Eğer çorap varsa çıkarılmalı veya bilekler ortaya çıkarılacak biçimde sıyrılmalıdır. Elektrot diskleri kollara, bacaklara ve göğsün ön yüzüne yerleştirilmektedir. Özel EKG jeli veya alkollü pamuk deri ile elektrotlar arasına kaydın daha iyi olması için sürülebilmektedir. Çekim sırasında hasta hareket etmemeli veya konuşmamalıdır. EKG genellikle 5-10 dakika içerisinde çekilmektedir. Tamamen ağrısızdır. Elektrotlar veya iletici jel ilk kullanıldığında soğukluk hissi verebilmektedir. Elektrotların yerleştirildiği yerlerde kızarıklık veya hafif derecede ağrı hissedilebilmektedir.

EKG çekimi ile herhangi bir risk bulunmamaktadır. Bu test tamamen güvenli bir testtir. Cihaz kalbin elektriksel aktivitesini kaydetmektedir. Cihazdan hastaya herhangi bir elektriksel uyarı gitmemektedir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1