Başkent Sağlık Hizmetleri
başkent sağlık
TÜMÜNÜ GÖR

BASINÇLI HAVA TANKI PERİYODİK KONTROLÜ

BASINÇLI HAVA TANKI PERİYODİK KONTROLÜ

BASINÇLI HAVA TANKI PERİYODİK KONTROLÜ

Basınçlı Hava Tankı

Basınçlı hava tankları kullanıma hazır havayla kompresörün döngü hızını arttırır. Hava akış dinamiğindeki dalgalanmayı azaltır. Basınçlı hava tanklarının iki çeşidi vardır.

  • Birincil Hava Tankları

Sistemdeki depo olarak görev yaparlar, kompresöre yakın konumlandırılırlar. Kompresörden kaynaklı hava akış dinamiğindeki dalgalanmayı önler. Fazla basınçlı hava ihtiyacı olduğunda fazladan kompresöre gerek kalmadan gerekli basınçlı havayı sağlar.

  • İkincil Hava Tankları

Fabrikalarda hava dağıtımı gerektiği durumlarda çoğunlukla son kullanım noktalarına yakın konumlandırılır. Geçici basınç düşmelerine karşı hassas ekipmanların korunmasında ve sistemde basınç dengesinin korunmasında önemli rol oynamaktadır.

Basınçlı Hava Tankı Periyodik Kontrolü Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Basınçlı tankların periyodik kontrolü tankların imalatının tamamlanmasının ardından imalatçı firma tarafından yapılan test ve deneylerin haricinde tarafsız bir muayene kuruluşu tarafından muayeneye tabi tutulmalıdır. Basınçlı hava tankı kurulumu yapılıp kullanılmaya başlanmadan önce, tank üzerinde yapılan herhangi bir değişiklikte ve tanklarda yapılan tamir ve bakım işlemlerinden sonra İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre bütün basınçlı kaplar gibi basınçlı hava tanklarının da periyodik kontrollerinin yılda en az 1 kez yaptırılması kanunen zorunludur.

Kanunen Zorunlu Olan Periyodik Kontroller Yaptırılmazsa ?

Süreleri kanunen belirlenen bu periyodik kontroller yaptırılmadığı durumlarda sorumlu iş yeri sahibi olur. Bakanlıkça ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılan firma denetlemelerinde tespiti halinde iş yeri sahibine cezai işlem uygulanır. Bu yüzden yaptırılması gerekmektedir.

Basınçlı Hava Tankı Periyodik Kontrol Muayenesi Nasıl Yapılmaktadır?

Firmamız A- tipi akredite bir muayene kuruluşu olarak alanında uzman personelimizce yapılan basınçlı hava tankı periyodik kontrolünde standartlara uygunluğunun tespiti, basınç testleri, tahribatsız muayene, çatlak ve deformasyon kontrolü, ekipmanların konumu, sızdırmazlıkları gibi değerlendirmelerin  sonucunda basınçlı hava tankı periyodik kontrol muayenesi uygunluğu rapor edilir.

Basınçlı Hava Tankı Periyodik Kontrolünde Basınç Testi Nasıl Yapılır?

Basınçlı hava tankı periyodik kontrolü için tankın çalışması durdurularak elektrikle bağlantısı kesilir. Hava tankı içerisindeki basınçlı hava tahliye musluğundan tamamen boşaltılır. Hava tankı üzerindeki prosestat ve emniyet ventilleri sökülerek körlenir. Hava tankı üzerindeki basınçlı hava giriş (kompresör tarafı)ve çıkış borusu (tesisat tarafı) vanası kapatılır. Hava tankı içerisinde hava kalmayacak şekilde (taşıncaya kadar) tamamen su ile doldurulur. Ve firmamızca gerekli ekipmanlarla tank çalışma basıncının 1,5 katında hidrostatik deney yapılır. Hidrostatik deneyin yapılamayacağı hava tanklarında tankın periyodik kontrolü kapsamında hazırladığımız raporda deneyin yapılmadığı nedeniyle birlikte belirtilir. Hidrostatik deneylerin haricinde ultrasonik ölçümlerde firmamız tarafından yapılabilmektedir.

 Basınçlı Hava Tankı Periyodik Kontrolü Hangi Standartlara Göre Yapılmaktadır?

Basınçlı hava tankı periyodik kontrolü için yönetmelikte belirtilen TS EN 13445-5, TS EN 12952-6, TS 1203 EN 286-1 standartlarına göre kontrolünü yapmaktayız.

Basınçlı Hava Tankı Periyodik Kontrolü Raporu Nasıl Hazırlanmaktadır?

Basınçlı hava tanklarının periyodik kontrolü İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde belirtilen uygun standartlara göre yetkili mühendis ve teknikerlerden oluşan uzman kadromuzca yerinde test ve kontrollerinin yapılmasının ardından teknik yöneticimiz tarafından onaylı raporumuz hazırlanmış olur.

Basınçlı Hava Tankları Periyodik Kontrolü İçin Kimler Yetkilidir?

Yönetmeliğin ilgili maddesine göre basınçlı hava tanklarının periyodik kontrolleri için makine teknikeri ve makine mühendisi ve yetkili teknik yönetici tarafından tankların periyodik kontrolü, raporlanması ve onayı yapılır.

İlgili Yönetmelik Nedir?

Firmamızca basınçlı hava tanklarının periyodik kontrolü için takip edilen 25.04.2013 tarihli, 28628 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, 22.01.2007 tarihli, 26411 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, 30.12.2006 tarihli, 26392 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği, 31.12.2012 tarihli, 28514 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği esas aldığımız yönetmelikler ve mevzuatların ilgili maddelerini içermektedir.

15 Aralık 2017
2.807 görüntülenme
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1