Başkent Sağlık Hizmetleri
başkent sağlık
TÜMÜNÜ GÖR

ZİNCİR SAPAN PERİYODİK KONTROLÜ

ZİNCİR SAPAN PERİYODİK KONTROLÜ

Zincir Kullanımı

Küçük dişliler veya daha büyük zincir gerilmeleri için bükülmeyi önlemek ve yeterli yatak alanı sağlamak üzere dişli çevresine bağlanan zincir baklalarına yataklık etmek üzere düzlükler veya oluklar gereklidir. Kılavuzlama şartlarına ilaveten zincirin gevşek tarafında, iki ilâve tutucu bulunmalıdır. Zincir ömrünü uzatmak için, özellikle basıncın en yüksek olduğu iç bağlantı temas alanlarında devamlı yağlanmanın sağlanması gereklidir. Zincir taşıyıcı yeterli büyüklükte olması, uygun olarak ayarlanması ve boşaltma için biryere sahip olması gereklidir. Sapanlı kaldırmalar daima kancaya bağlı ayrı bir ekipman kullanılarak yapılmalıdır. Zincir halkasının kanca üzerinde operatörün isteği dışında dönmesi ve kancanın, kanca bloğunun üstüne dönmesinden önce gerekli tedbirler alınmalıdır.

Periyodik Muayene

Bu muayenenin sürekli bir değerlendirmeye esas teşkil edecek harici şartlarının görevli bir kişi tarafından yapılmasıdır. Muayeneler en azından aşağıda belirtilen aralıklarda yapılmalıdır.

  1. a) Hafif servis – yıllık (yerinde)
  2. b) Orta servis – 6 aylık (ayrıntılı muayene için makinanın demontajını gerektiren harici şartlar gerektirmedikçe, yerinde);
  3. c) Ağır servis – 3 aylık (ayrıntılı muayene için makinanın demontajını gerektiren harici şartlar gerektirmedikçe, yerinde);
  4. d) Çok ağır servis – 6 haftalık (ayrıntılı muayene için makinanın demontajını gerektiren harici şartlar gerektirmedikçe yerinde).

Zincir Sapan Periyodik Kontrolü Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Zincir sapanların periyodik kontrolü imalatının tamamlanmasının ardından imalatçı firma tarafından yapılan test ve deneylerin haricinde tarafsız bir muayene kuruluşu tarafından muayeneye tabi tutulmalıdır. Zincir sapanlar kullanılmaya başlanmadan önce, zincir sapan üzerinde yapılan herhangi bir değişiklikte ve yapılan tamir ve bakım işlemlerinden sonra İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre bütün kaldırma ve iletme ekipmanları gibi zincir sapanların periyodik kontrollerinin yılda en az 1 kez yaptırılması kanunen zorunludur.

Kanunen Zorunlu Olan Periyodik Kontroller Yaptırılmazsa ?

Süreleri kanunen belirlenen bu periyodik kontroller yaptırılmadığı durumlarda sorumlu iş yeri sahibi olur. Bakanlıkça ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılan firma denetlemelerinde tespiti halinde iş yeri sahibine cezai işlem uygulanır. Bu yüzden yaptırılması gerekmektedir.

Zincir Sapanların Periyodik Kontrol Muayenesi Nasıl Yapılmaktadır?

Firmamız A- tipi akredite bir muayene kuruluşu olarak alanında uzman personelimizce yapılan zincir sapan periyodik kontrolünde standartlara uygunluğunun tespiti, yük testi, çatlak ve deformasyon kontrolü gibi değerlendirmelerin sonucunda zincir sapan periyodik kontrol muayenesi uygunluğu rapor edilir.

Zincir Sapan Periyodik Kontrolünde Yük Testi Nasıl Yapılır?

Zincir sapan işletme kapasitesine göre belirlenen test yükü ile statik yük testi yapılır. Bu testte ekipmanların durumu ve hidrolik sistemdeki oluşabilecek hatalar kontrol edilir. Daha sonra aynı şekilde dinamik yük testi içinde kapasiteye göre ağırlık belirlenir ve test gerçekleştirilir.

 

Zincir Sapan Periyodik Kontrolü Hangi Standartlara Göre Yapılmaktadır?

Zincir sapan periyodik kontrolü için yönetmelikte belirtilen TS EN 818-6+A1, TS ISO 3056 standartlarına göre kontrolünü yapmaktayız.

Zincir Sapan Periyodik Kontrolü Raporu Nasıl Hazırlanmaktadır?

Zincir sapanların periyodik kontrolü İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde belirtilen uygun standartlara göre yetkili mühendis ve teknikerlerden oluşan uzman kadromuzca yerinde test ve kontrollerinin yapılmasının ardından teknik yöneticimiz tarafından onaylı raporumuz hazırlanmış olur.

Zincir Sapan Periyodik Kontrolü İçin Kimler Yetkilidir?

Yönetmeliğin ilgili maddesine göre zincir sapan periyodik kontrolleri için makine teknikeri ve makine mühendisi ve yetkili teknik yönetici tarafından zincir sapan periyodik kontrolü, raporlanması ve onayı yapılır.

İlgili Yönetmelik Nedir?

Firmamızca zincir sapan için takip edilen 25.04.2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği esas aldığımız yönetmelikler ve mevzuatların ilgili maddelerini içermektedir.

15 Aralık 2017
3.481 görüntülenme
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1