İşyeri Hekimleri Artık E-Reçete Kullanacak.
İşyeri hekimleri de artık e-reçete kullanımına başlayacaktır. Çalışma Bakanlığı https://isgkatip.csgb.gov.tr/ web adresinden 02.10.2017 tarihinde yaptığı duyuru aşağıda yer almaktadır;
“Vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin en kolay ve en etkin yoldan kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda sunulması amacıyla Bakanlığımızca yürütülen tüm uygulamalarda e-devlet yapısının kullanılması yönünde çalışılmaktadır.
6331 sayılı Kanununun 6 ncı maddesinde belirtilen iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin elektronik ortamda yönetilebilmesi hedeflenmektedir. Bu maksatla kurulacak iş yeri bilgi yönetim sisteminin ilk uygulaması olan “elektronik işyeri hekim uygulaması” başlatılmıştır.
İşyerlerinde çalışan 4/a statüsündeki kişiler için düzenlenecek reçetelerin karşılanabilmesi için, işyeri hekiminin Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası uygulamasında kaydı olup, İSG-KATİP üzerinden de görevlendirilmelerinin bulunması gerekmektedir.
İşyeri hekimlerinin e-reçete düzenleyebilmeleri için; Sosyal Güvenlik Kurumu Medula Uygulamaları altında yer alan e-reçete web servisinin entegre edildiği bir otomasyon teminin ve 31.12.2017 tarihinde zorunlu olması planlanan imzalı e-reçete işlemleri için elektronik imza teminin yapılması önem arz etmektedir.
NOT: İşyeri hekimi tarafından yazılan reçetelerin ödenmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınmaktadır.
– İşyeri hekiminin Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankasına kayıtlı olması gerekmektedir. Kayıt işlemi için İl Sağlık Müdürlüklerine müracaat edilmelidir.
Kayıt kontrolü için: http://sbu2.saglik.gov.tr/drbilgi
– İşyeri hekimliği sertifikasının vize süresinin dolması nedeniyle İSG-KATİP’te geçersiz duruma düşmemiş olması gerekmektedir. Vize işlemleri için İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne müracaat edilmelidir. Sertifika durumu İSG-KATİP’e e-devlet şifresi ile giriş yapılarak ilgili hekimin “Sertifikalar” sayfasından kontrol edilebilmektedir.
– İşyeri hekiminin reçete düzenlediği kişinin çalıştığı işyeri ile İSG-KATİP üzerinden sözleşmesinin bulunması gerekmektedir. Sözleşme durumu İSG-KATİP’e e-devlet şifresi ile giriş yapılarak ilgili hekimin “Sözleşmeler” sayfasından kontrol edilebilmektedir.
– OSGB’de çalışan işyeri hekimlerinin dışa görevlendirmesinin (ilgili işyerine ataması) bulunması gerekmektedir.
E-reçete kullanım kılavuzu için aşağıdaki dosya linkine tıklayınız. (Yazılım firmaları içindir)
E-Reçete işlemlerinde kullanılan SGK Kurumsal Hekim parolasını almak için tıklayınız. (İşyeri hekimliği dışında görev yapıp daha önce parola temin etmiş olan hekimler aynı parola ile işlem gerçekleştireceklerdir.)”
E- reçete ile ilgili yapılan bu durudan anlaşılacağı gibi, artık bireysel çalışan işyeri hekimleriyle birlikte, ortak sağlık ve güvenlik birimleri (OSGB) yada işyeri sağlık ve güvenlik birimlerine (İSGB) bağlı hizmet veren tüm işyeri hekimleri e-reçete kullanımına 01 Ocak 2018 itibariyle geçecektir.
e-reçete Program Özellikleri;
İşyeri hekimleri e-reçete kullanımında nasıl yol izleyeceğinden kısaca bahsetmek gerekirse,
Çalışma Bakanlığın çalışır bir e-reçete Medula sistemi hali hazırda bulunmaktadır. Çalışma Bakanlığı bu siteme işyeri hekimlerinin yazacağı reçeteleri de entegre ederek e reçete uygulama alanını genişletecektir. İSG-Katip sisteminde kayıtlı işyeri hekimleri SGK Medula Sistemi veri tabanına web servisler aracılığı ile veri gönderecek özel yazılım kullanması gerekecektir. OSGB, İSGB ve bireysel çalışan işyeri hekimleri e-reçete için yetkili ve lisanslı yazılım firmalarından kullanıcı paketleri satın alacaklardır.
E-reçete programı satışlarına bakıldığında İşyeri hekimleri için hazırlanmış e-Reçete yazılımı süreli kullanım olarak göze çarpmaktadır. Bunlar 2 aylık e- reçete, 3 aylık e- reçete, 6 aylık e-reçete veya yıllık e-reçete kullanım paketleri şeklinde farklı fiyatlandırmalar görülmektedir.
e-reçete programlarının özelliklerine bakıldığında işyeri hekimlerine özel uygulama olacaktır. İşyeri hekimi e-reçete uygulaması e-imza firmaları ve SGK-Medula Sistemi ile uyumlu olması gerekmektedir. İşyeri hekimliğinde e-reçete kullanımı, güncellenen ilaç listelerinin elinin altında olması, hangi ilaçların SGK tarafından ödenir-ödenmez bilgisine hemen ulaşılır olması, yazılan reçetenin e-reçete programı üzerinden direk yazıcıdan çıktı alınabilmesi gibi birçok kolaylık sağlayacaktır.
İşyeri hekimleri e-reçete programı üzerinden İSG-Katip sistemi üzerinden ataması olduğu işyeri çalışanlarına açılan muayene kartı üzerinden e-reçete yazarak bakanlık datasına veri göndererek e-reçete yazabilecektir.
E reçete uygulamasında bakanlığa veri gönderilirken, İşyeri hekiminin Sağlık Bakanlığı doktor bilgi bankasında kaydının olup olmadığı, İşyeri Hekimliği sertifikasının geçerli olup olmadığı yani vize tarihinin geçerliliği kontrol edilir. Ayrıca İşyerinin e-reçete yazacak işyeri hekimi ile İSG-Katip sisteminden İşyeri Hekimliği Sözleşmesi kontrol edilerek e-reçeteden ilaç yazılabilir.
İşyeri hekimlerinin e-reçete yazabilmesi için, e-imza, SGK medula şifresi ve e-reçete yazılımı veya e reçete uygulaması gibi web üzerinden ara yüze gereksinimleri olacaktır.
e reçete programı, işyeri hekimlerinin elektronik reçete işlemlerinde kullanımı daha hızlı, daha kolay, sağlıklı ve hızlı olmasını sağlayacaktır.
e reçete programı indirmek için www.erecetem.com web sitesini ziyaret ediniz.
E-Recete Kılavuz.pdf
183 – E-reçete kullanım kılavuzu